Merhaba! Uzun zamandır severek kullandığım bir aksesuar olan hızmanın dünden bugüne tarihini sizlerle paylaşmak istedim. Kalıntılardan anlaşıldığına göre ilk hızma kullanımı M.Ö 4000 yılına dayanıyor. 16. yüzyılda ise Moğollar hızma kültürünü Hindistan’a getirmiştir. Hızma çoğu toplulukta sadece aksesuar olmaktan çıkmış bir kültür haline dönüşmüştür. Günümüzde de birçok kadın ve nadir olsa da erkek hala severek hızma kullanmaktadır.
Buyrun hızma modellerini birlikte görelim!
1-Ülkemizde de sıklıkla kullanılan taşlı hızma
2-Yine sıklıkla kullanılan halka hızma
3-Pek tercih edilmeyen çift toplu hızma
4-Oldukça şık ve bir o kadar geleneksel duran işlemeli hızma
5-Bir hint geleneği kulak ile bağlantılı işlemeli hızma
Hintlilerde hızma kültürü oldukça yoğundur. Bazen bir zincir ile kulaklarına bağlarlar bazende burunlarının her iki tarafına da hızma takarlar. Hintli kadınlar özellikle burunlarının sol tarafına takarlar bunun sebebi ise doğumlarının daha kolay ve sancısız olacağını düşünmelerindendir.
6-Afrika kabilelerinin tercihi büyük hızma
Günümüzde Afrika’da çoğu kabilede hala hızma geleneği sürmektedir. Bu kabilelerde de hızmanın farklı bir anlamı vardır. Evlilik sırasında hızma eşi tarafından kadına verilir,boşanma halinde de bu hızma kadının güvencesi olmuş olur. Hızma ne kadar büyük olursa erkeğin ailesi o kadar zengindir diye inanılır.
Son olarak severek kullandığım kendi hızmamı sizlere göstermek isterim:
En çok size yakışmış Kübra Hanım :)
Ahh! Çok teşekkür ederim çok tatlısınız ♥